• Uitspraken
 ·
woensdag, 14 februari, 2024

Pacta sunt servanda: afspraken moeten worden nagekomen

Pacta sunt servanda. Een Latijns principe uit het Romeins recht wat betekent dat afspraken moeten worden nagekomen. Ook vandaag de dag nog steeds geldig.

Dat het oude principe van omstreeks 1250 nog steeds relevant is voor onze huidige rechtspraktijk blijkt wel uit het recente vonnis van 24 januari 2024 van de rechtbank Limburg. Ons kantoor stond in die kwestie de eisende partij bij die de gemaakte afspraken met wederpartij op meerdere wijze had vastgelegd; in een vaststellingsovereenkomst, in een proces-verbaal en in e-mailverkeer. De gedaagde partij wilde desondanks onder de afspraken uit komen. Daarom heeft ons kantoor een procedure voor eisende partij opgestart.

De rechtbank oordeelde terecht dat het uitgangspunt is dat eenmaal gemaakte afspraken moeten worden nagekomen en refereert daarbij aan het eeuwenoude principe “pacta sunt servanda”. De door gedaagde gevoerde – overigens gezochte – verweren konden niet slagen. De vorderingen van eisende partij werden dus toegewezen.

Moraal van het verhaal: een man een man, een woord een woord moet soms worden afgedwongen bij de rechter.

Overigens laat deze uitspraak ook het risico van persoonlijke garantstelling zien. Omdat een andere persoon zich persoonlijk had verbonden tot nakoming van de gemaakte afspraken is ook die persoon veroordeeld tot nakoming en betaling van de proceskosten.

Heeft u vragen over gemaakte afspraken of een overeenkomst? Aarzel dan niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen via 06-17135678 of info@lavain.nl.

Algemene en omgevingsrechtelijke vraagstukken in relatie tot de overheid, zoals vergunningen, bestemmingsplannen, handhaving en schade.

Vraagstukken over huur en vastgoed op alle voorkomende terreinen, zoals bedrijfsruimte, winkelruimte, kantoorruimte en woonruimte.

Algemene juridische vraagstukken zoals contracten, nakoming, schadevergoeding, incasso en spoedkwesties.