• Actueel
 ·
dinsdag, 7 september, 2021

Limburgse advocaat bereikt doorbraak in slepende zaak Noord-Holland

In een langslepend juridisch geschil in Noord-Holland heeft de Limburgse bestuursrechtadvocaat Djuri Lavain een majeure doorbraak bereikt.

Al enige tijd staat mr. Lavain een ondernemende familie bij die jarenlang slachtoffer is van een tekortschietende overheid. De familie wordt geteisterd door een buurman die stelstelmatig overtredingen pleegt. Zoals het afzetten van openbare wegen, het plaatsen van hekwerken en schuttingen, het houden van illegale feesten rondom de woning van de familie en andere illegale activiteiten. Door de afzettingen van de openbare wegen is de woning en het bedrijf van de familie amper bereikbaar. De gemeente in kwestie staat de onoorbare praktijken oogluikend toe. Zij treedt niet handhavend op. Vorig jaar heeft deze zaak nog aandacht in de landelijke media gekregen.

De gemeente betwistte dat de toegangsweg naar het pand van de familie een openbare weg is. Dit standpunt leidde tot een juridische strijd. In een eerder kort geding oordeelde de civiele voorzieningenrechter al indirect dat de weg de officiële status van openbare weg heeft. Het leidde merkwaardig genoeg nog niet tot sancties voor de gemeente. Echter, in de recente uitspraak van de bestuursrechters heeft de rechtbank Noord-Holland bevestigd dat de weg een officiële openbare weg is en dat de gemeente handhavend dient op te treden. De weg moet dus worden opengesteld.

Mr. D.N. Lavain is zeer verheugd met dit goede resultaat. “Eindelijk gerechtigheid. Doorzettingsvermogen wordt beloond. En nu is het afwachten of de gemeente ook daadwerkelijk uitvoering geeft aan de uitspraak. Anders zal ik dat opnieuw rechtens afdwingen.”

Het advocatenkantoor van mr. Lavain werd op 1 januari 2020 opgericht en richt zich volledig op zaken tégen de overheid. Steeds meer cliënten in Limburg en ver daarbuiten weten de weg naar Stein te vinden. Advocaat Lavain merkt dat ondernemers vaak geconfronteerd worden met gemeenten die geen rekening houden met hun belangen. “Ze komen dan bij mij met het verzoek om hen bij te staan. Iedere zaak is anders, dus het is steeds opnieuw een afweging wel instrument moet worden ingezet. Dat is een uitdaging die ik graag aanga.”

Heeft u een kwestie met de overheid? Of vragen over bv. handhaving, vergunningen, bestemmingsplannen of wob-verzoeken? Aarzel dan niet om vrijblijvend contact op te nemen.

Algemene en omgevingsrechtelijke vraagstukken in relatie tot de overheid, zoals vergunningen, bestemmingsplannen, handhaving en schade.

Vraagstukken over huur en vastgoed op alle voorkomende terreinen, zoals bedrijfsruimte, winkelruimte, kantoorruimte en woonruimte.

Algemene juridische vraagstukken zoals contracten, nakoming, schadevergoeding, incasso en spoedkwesties.