• Actueel
 ·
maandag, 4 januari, 2021

Is voorkomen beter dan genezen? De juiste wonderdokter heeft altijd een oplossing.

De vraag of voorkomen beter is dan genezen, speelt nu meer dan ooit. Eigenlijk is het een universele vraag. Of het nou de medische wereld betreft, de bouwwereld of de juridische wereld.

Beter gezonde voeding dan een hartoperatie, beter het kraanleertje vervangen dan een lekkage verhelpen en beter het contract vooraf screenen dan een procedure.

Of voorkomen beter dan genezen is, is een afweging van kansen en risico’s. Misschien is voorkomen wel helemaal niet nodig omdat de risico’s klein zijn. Naarmate de risico’s groter worden, is voorkomen wellicht beter dan genezen.

Het vooraf laten screenen van een huurovereenkomst kan bijvoorbeeld voorkomen dat men in een ongewenste procedure verzeild raakt. Is legal screening niet nodig, maar toch in een procedure beland? Dan kan de juiste dokter mogelijk toch nog voor een wonderbaarlijke oplossing zorgen. Een vergunning aanvragen? Voorafgaand overleg met belanghebbenden kan wellicht een bezwaarprocedure voorkomen.

Maar soms kan genezen ook wel beter zijn dan voorkomen. Waarom? Omdat de effecten van voorkomen onduidelijk zijn. Of omdat genezen een beter resultaat geeft. Pleisters plakken biedt immers geen bestendige oplossing. Wordt je bijvoorbeeld geconfronteerd met een claim? Dan kun je dealen om een procedure te voorkomen. Maar een procedure kan soms ook juist de meeste duidelijkheid geven. En is het resultaat beter dan een deal.

Het is dus telkens een afweging van kansen en risico’s. Deskundig advies kan bij die afweging helpen. Lavain Advocatenkantoor staat graag voor u klaar en wenst iedereen een zorgeloos 2021!

Algemene en omgevingsrechtelijke vraagstukken in relatie tot de overheid, zoals vergunningen, bestemmingsplannen, handhaving en schade.

Vraagstukken over huur en vastgoed op alle voorkomende terreinen, zoals bedrijfsruimte, winkelruimte, kantoorruimte en woonruimte.

Algemene juridische vraagstukken zoals contracten, nakoming, schadevergoeding, incasso en spoedkwesties.