• Actueel
 ·
dinsdag, 15 december, 2020

Krijgskunst toegepast in de advocatuur

De krijgskunst leerde hem om zijn mannetje te staan. Bracht hem discipline bij en doorzettingsvermogen. Leerde hem hoe belangrijk training en timing is. Je goed voorbereiden, toeslaan op het juiste moment en daarmee je tegenstander verslaan. Vaardigheden die ook een advocaat goed van pas komen. Geen wonder dus dat het metièr bestuursrechtadvocaat Djuri Lavain op het lijf geschreven is.

Zijn ogen schitteren als hij vertelt over zijn werk. Djuri Lavain (34) van Lavain Advocatenkantoor in Stein gaat ervoor, dat is duidelijk. Hard, als het moet, aimabel zodra het kan. Dat hij advocaat wilde worden, wist hij al vroeg. ‘Dat ga ík later anders doen’,dacht hij als kind toen hij opving dat zijn moeder ontevreden was over de advocaat die haar tijdens haar echtscheiding bijstond. En zo geschiedde. Djuri koos voor de studie rechten en specialiseerde zich in het staats- en bestuursrecht. Omdat zijn hart ligt bij het ondersteunen van de belangen van het individu tegenover het collectief. In zijn praktijk neemt hij het op voor ondernemers en particulieren tegenover de overheid. En of het nu gaat om een vergunning, bestemmingsplan, handhaving of onteigening, Djuri bijt zich erin vast.

Zesde zintuig

“Dat ik elke zaak tot in detail bestudeer, vind ik vanzelfsprekend”, zegt Djuri. “Want op details win je vaak een zaak. Maar minstens zo belangrijk is de strategie. Wat is de beste aanpak? Hoe zijn de omstandigheden? Wat is de juiste timing? Allemaal vragen die de Chinese krijgsheer Sun Tzu zich al millennia geleden stelde ter voorbereiding op een strijd. Mijn cliënten willen vaak zo snel mogelijk reageren. Toch kan het verstandig zijn om even te wachten totdat we de druk optimaal kunnen benutten. Dat luistert nauw, want termijnen zijn heilig in het bestuursrecht. Eén seconde te laat en appelleren is niet meer mogelijk. Je moet dus precies weten wanneer je iets moet doen. Als je je werk goed doet, ontwikkel je daar een neus voor. Ik heb inmiddels een soort zesde zintuig dat me precies op tijd waarschuwt. Net als in de krijgskunst. Want ook daar komt het vaak op een fractie van een seconde aan.”

Juiste afweging

“De advocatuur bestaat dus niet alleen uit procederen, maar ook uit onderhandelen en goed adviseren”, vervolgt Djuri zijn verhaal. “Ondernemers worden met regelmaat geconfronteerd met vergunningen of bestemmingsplannen die geen rekening houden met hun belangen. Ze komen dan bij mij met het verzoek om bezwaar te maken. Een prima instrument, maar soms is er iets anders nodig. Denk aan een spoedprocedure bij de rechtbank om de nadelige uitvoering stil te leggen of aan het indienen van een handhavingsverzoek. Welk wapen je op welk moment inzet, is steeds opnieuw een afweging. Iedere zaak is anders. Gelukkig maar, anders zou ik me heel snel gaan vervelen.”

Dubbeltjes

“Ik ben een doodgewone jongen, die toevallig een andere kleur heeft omdat hij in Sri Lanka is geboren. Maar die gewoon dialect spreekt en zich een echte Limburger voelt. Ik groeide op met mijn twee zussen en mijn alleenstaande moeder, die van een bijstandsuitkering moest rondkomen. Dubbeltjes werden niet omgedraaid, die waren er simpelweg niet. Daardoor was ik op jonge leeftijd al vrij ijverig. Mijn jeugd heeft mij gevormd tot wie ik nu ben: een gedreven en makkelijk benaderbare jurist die zich goed kan inleven. Ik weet als geen ander dat het probleem waarmee mensen naar mij toe komen hun leven kan beheersen. Dus heb ik, naast aandacht voor de praktische kanten van een zaak, ook aandacht voor emoties. Zo ontstaat er al gauw een vertrouwensband. Die is cruciaal om iemand goed te kunnen verdedigen. ‘Opereer zij aan zij’, zegt Sun Tzu niet voor niets. Voor een zitting pep ik mijn cliënten steevast op. Ik probeer ervoor te zorgen dat ze er, net als ik, reikhalzend naar uitkijken. Als het eenmaal zo ver is, dan zit ik vol energie en wil ik knallen. Gaan met die banaan, is het dan.”

‘Doseer je energie’

“Na de zwarte band ga je door naar de volgende graad. Zo ook in de advocatuur. Ik vind het belangrijk om mijn kennis voortdurend te verbreden. Daarom begin ik in het voorjaar aan de specialisatieopleiding Omgevingsrecht. Ik ben lid van de Vereniging van Bestuursrecht en de Vereniging van Milieurecht Advocaten. Die contacten zorgen ervoor dat ik op de hoogte blijf van ontwikkelingen in mijn vakgebied en van de thema’s die relevant zijn voor ondernemers. Wat digitalisering betreft lopen de advocatuur en rechtspraak niet voorop. Maar ik geloof wat dat betreft in de wet van de remmende voorsprong. Want als ik mijn praktijk straks verder ga digitaliseren, kan ik gebruik maken van de nieuwste technieken en inzichten. Dat is iets voor de komende jaren. ‘Doseer je energie’, adviseert Sun Tzu. Een wijze raad die ik graag ter harte neem. Want ik wil nog heel lang mee in dit vak.”

Algemene en omgevingsrechtelijke vraagstukken in relatie tot de overheid, zoals vergunningen, bestemmingsplannen, handhaving en schade.

Vraagstukken over huur en vastgoed op alle voorkomende terreinen, zoals bedrijfsruimte, winkelruimte, kantoorruimte en woonruimte.

Algemene juridische vraagstukken zoals contracten, nakoming, schadevergoeding, incasso en spoedkwesties.