• Actueel
 ·
vrijdag, 1 mei, 2020

Een lesje geld terugverdienen: met succes een dwangsom van de gemeente aanvechten.

Ondernemers en particulieren worden met regelmaat door gemeenten een dwangsombesluit voor illegale bouwactiviteiten opgelegd. Zo ook een hardwerkende ondernemer uit Noord-Brabant. Maar de dwangsommen bleken achteraf onterecht. Hoe heeft hij zijn geld teruggekregen?

€ 50.000, – en € 100.000, –

In 2014 werd de ondernemer een dwangsom van € 50.000,- opgelegd. En in 2015 nog eens eentje van € 100.000,- voor precies dezelfde overtreding. De gemeente was van oordeel dat de ondernemer een bijgebouw had gebouwd zonder omgevingsvergunning. Maar, waren deze dwangsombesluiten wel terecht?

Gelijk maar geen geld terug

Na intensieve procedures bij de Raad van State in Den Haag (de hoogste bestuursrechter van Nederland) is komen vast te staan dat de gemeente de dwangsom van € 100.000, – niet had mogen opleggen. Het besluit werd vernietigd (RVS:2017:2788 en RVS:2018:3088). Maar de eerdere dwangsom van € 50.000, – stond nog overeind en was via de gangbare weg niet meer aan te vechten. Kreeg deze ondernemer dan toch zijn zuurverdiende geld terug? Dat zou logisch zijn, maar voor deze gemeente niet. Daar was meer voor nodig. Iets unieks.

Creatief om geld terug te krijgen

Iets nieuws werd gedaan. Op een hele creatieve manier werd de dwangsom van € 50.000, – in een nieuwe procedure ter discussie gesteld. En dat leidde tot succes. De bestuursrechters van de rechtbank veroordeelde de gemeente tot terugbetaling van de betaalde dwangsommen in de vorm van een schadevergoeding (RBOBR:2018:6434). Echter, de bevoegdheid van de bestuursrechter voor schadevergoeding is in de wet begrensd en daarom was niet alles toegekend. Daarop is een civiele procedure tegen de gemeente gestart. En ook hier is uiteindelijk gezegevierd. Opnieuw werd de gemeente verplicht geld terug te betalen, zo oordeelde de kantonrechter (RBOBR:2020:7925013). Is de inhaalrace daarmee ten einde? Wie weet, de onrechtmatige besluiten hebben schade veroorzaakt. Dit kan dus nog een staartje krijgen…

Niet blindelings besluit aannemen

De les is: wees zuinig op uw centen en neem niet blindelings aan dat een dwangsom terecht is. Omdat het aanvechten daarvan een lange weg kan zijn, kan het verstandig zijn om vooraf kundig advies in te winnen.

Denkt u onterecht een dwangsom opgelegd te hebben gekregen of heeft u vragen over vergunningen en vergunningsvrij bouwen? Neem dan gerust contact op met advocaat Djuri Lavain van Lavain Advocatenkantoor. Hij is u graag van dienst bij uw kwesties met de overheid.

Algemene en omgevingsrechtelijke vraagstukken in relatie tot de overheid, zoals vergunningen, bestemmingsplannen, handhaving en schade.

Vraagstukken over huur en vastgoed op alle voorkomende terreinen, zoals bedrijfsruimte, winkelruimte, kantoorruimte en woonruimte.

Algemene juridische vraagstukken zoals contracten, nakoming, schadevergoeding, incasso en spoedkwesties.